Adieu

31 december 2018

–  AdieuIMG_3067

“Er is gelegenheid om afscheid te nemen (…)” Deze zin zie je vaak in een rouwadvertentie staan
Maar als je heel veel van iemand houdt dan wil je graag voordat de persoon gestorven is afscheid nemen. In mijn leven heb ik een paar keer geen persoonlijk afscheid kunnen nemen. Van het ene op het andere moment waren ze gestorven. Geen ziekbed en geen afscheidswoord. Maar ook een keer waarbij ik wél persoonlijk afscheid kon nemen waarbij we samen gebeden hebben. Ik ervaarde het als een cadeau om te bidden tot God in de wetenschap dat God al klaar staat om hem  thuis te halen.  Al was het wel een verdrietig cadeau toch is het één van mijn mooiste herinneringen aan een dierbare zwager!
Soms krijg je gesprekken over wat ‘beter’ is; Een sterfbed waarbij je afscheid kunt nemen of een plotselinge dood waardoor je uit het volle leven, zonder pijnlijk ziekbed, zomaar opeens er niet meer bent. Deze discussies vind ik zinloos. Het is zoals het is. Maar wat wel zinvol is, is hoe je als achterblijver er mee om probeert te gaan én hoe je met je geliefden in het hier-en-nu omgaat.
Door de plotselinge dood van mijn ouders besefte ik dat je soms geen tijd krijgt om afscheid te nemen. Daarom heb ik aan een hele lieve oom en tante eens een brief geschreven. Zodat mijn liefde en dank voor wie ze waren en wat ze voor mij betekenden niet over hun kisten werden uitgesproken maar dat ze het zelf, bij leven, nog konden lezen.
Toch slijten deze ervaringen en gevoelens. Het leven gaat door. Totdat afgelopen week mijn zus, net als mijn ouders, een hartinfarct kreeg. In tegenstelling tot mijn ouders heeft zij het wél overleefd.
Wat me de afgelopen week (weer) duidelijk werd is dat het samen leven een cadeau is. Niet alleen voor jezelf maar ook voor hen die je lief en dierbaar zijn.
Voor 2019 wens ik je toe dat je dit cadeau ten volle benut door naar elkaar uit te spreken dat je van elkaar houdt. Dat je elkaar nodig hebt. Dat werk, studie, carrière en bezittingen niet op de eerste plaats staan maar relaties wel. Maak tijd voor elkaar vrij en bouw goede herinneringen op. Maak van je hart geen moordkuil en spreek je gevoelens naar elkaar uit. Deel je hart met hen die je lief zijn en geniet van elkaar. Het is een cadeau van God voor jou ook in 2019.
En wie weet komt Hij in 2019 wel met Zijn laatste cadeau: Jezus die terug komt op een vernieuwde aarde zodat we nooit meer afscheid hoeven te nemen.
Laten we in dat vertrouwen het nieuwe jaar starten met allen die ons lief en dierbaar zijn!