Nederland vooruitstrevend?!

25 januari 2019

–  Nederland vooruitstrevend?!

IMG_7503“Ik liep net naar huis. ‘Ik ga je dood maken, geile Chinees’ riep een gast van rond de 16. Twee sneeuwballen tegen m’n rug en later ook tegen mijn raam van de huiskamer. Ik negeer dit soort dingen meestal, maar ben er meer dan klaar mee”.
Zijn dit openingsregels van een spannende roman? Ben je al benieuwd hoe het verder gaat?
Ik moet je teleurstellen. Geen openingszinnen van een roman maar een tweet van mijn nichtje.
Wie zou er nu meer teleurgesteld zijn? Jij, die meent de eerste regel van een spannende roman voor ogen te hebben gekregen, of zij die voor de zoveelste keer op haar uiterlijk een opmerking krijgt? En in dit geval bleef het niet bij opmerkingen maar werd ze bekogeld en kwam het bijna haar huiskamer in.
En ik slinger deze bal jouw huiskamer in!

Als jij de Nederlandse identiteit hebt hoor je regel 1 van de Nederlandse Grondwet op te kunnen dreunen. Voor hen die dat niet lukt hier is regel 1:
Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld. Discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht of op welke grond dan ook, is niet toegestaan.
Zolang discriminatie cijfers blijven dan kunnen we er nog prima mee leven. Voor de geïnteresseerden hier een link naar cijfers: https://nos.nl/artikel/2262255-minder-aangiften-antisemitische-en-racistische-incidenten-wel-meer-geweld.html
Maar als discriminatie het raam van je huiskamer raakt dan wordt het een ander verhaal.
Nederlanders zijn trots op hun tolerantie. In Nederland kan alles, mag alles en zijn we zó vooruitstrevend in ons denken. Nederlanders hangen een regenboogvlag uit, steken nog even een joint op, doneer een ei- of zaadcel om een kind te knutselen bij een wensouder en spuiten desgewenst een oudere of gehandicapte naar de andere wereld of gaan naar een LGBTQIAP bijeenkomst.
Tenminste dat dénken we. Want ondertussen besmeurt onze jeugd, net zoals in de vorige eeuwen, het huis van iemand die er niet uitziet als het ‘Arische ras’.
Hoe vooruitstrevend wil je zijn?!
En als je je nu gediscrimineerd voelt omdat je je niet schaart onder de net beschreven Nederlander geef ik je een advies: spreek je uit! Zeg wat je denkt, voelt en vindt. Want alleen met een goed gesprek komen we tot elkaar. Wat zou ik die gast van 16 graag willen spreken om te horen waar zijn venijn vandaan komt. Om dan de angel van angst of afkeer eruit te kunnen halen. Gelukkig spreek ik mijn nichtje regelmatig en kan ik haar laten weten dat ik van haar houd. Ik hoop dat dat net zo hard binnenkomt als die sneeuwbal. Maar bovenal hoop ik op een sneeuwbaleffect:  sta eens stil bij discriminatie en zeg er wat van! Want als we met z’n allen dit gedrag niet meer tolereren zijn we op weg echt tolerant te worden.