voordat je dood bent en nieuw leven

29 november 2019

–  Voordat je dood bent en nieuw leven.20180718_210128

Ik had een bijzondere week achter de rug vorige week. Een student vroeg tijdens een presentatie van een groepsopdracht:  ‘Wat als je vandaag alleen zou krijgen waar je gisteren voor gedankt hebt?’ En: ‘wat als je een hele week geen tandenborstel zou hebben of geen wc papier?’  Zo die zat! Ik kan je vertellen dat ik nu een stuk bewuster dank. Niet om meer te krijgen maar omdat ik me realiseer dat ik zoveel zo heel gewoon vind…

En dat in een week waarin ik niet zo dankbaar was… me helemaal de sandwich generatie voelde! Je eigen broek omhoog houden, kinderen die een beroep op je doen en schoonouders die zorg vragen.
Een zus vroeg me: ‘Redden jullie het een beetje?’ Ja ik red het! Waarom? Omdat op het snijpunt van de generaties iets prachtigs gebeurde:
Mijn schoonvader van 93 jaar werd door onze kleinzoon van 4 jaar uitgenodigd pannenkoeken bij hem te komen eten. Het laatste stukje lopen redde de oude man net niet. Voortgeduwd op zijn rollator komt hij toch veilig aan. Eenmaal aan de pannenkoeken zegt mijn kleinzoon: ‘Nu kan het, als u dood bent niet meer. Dan moet u wachten. Als iedereen dan dood is komt Jezus en dan worden we allemaal weer wakker’.

Nu kan het! Dankbaar zijn, pannenkoeken bij kleinkinderen eten, mijn tanden poetsen, het leven leven met verschillende generaties, de verwarming aanzetten, een mooie zonsondergang en nog duizend dingen meer. Is dat niet bijzonder?

Afgelopen zondag was het de laatste zondag van het kerkelijk jaar. We herdachten de mensen die afgelopen jaar gestorven zijn. Voor dezelfde kleinzoon was dit aanleiding om zijn theologie te herhalen: ‘Als je dood bent, wat ik nog lang niet ga doen hoor oma, moet je wachten tot Jezus je weer wakker maakt. Zo, en nu wil ik het niet meer over de dood hebben!’

En gelijk heeft hij. Soms moet je de dood benoemen en erover nadenken om dan weer in dankbaarheid verder te leven.
Ook deze week is bijzonder zijn. Gisteren werd onze kleindochter geboren.
Nieuw leven.
Ook als Jezus me weer wakker maakt  .
Ik ben dankbaar.